Wednesday, October 7

sekadar utk penginsafan!

Aku ade terbace note yg mmber aku tulis kat facebook. tajuk die Inilah hakikat...insafla..sebelum terlewat wahai bangsa....korang bacelah ye.

“Gempa di Padang jam 17.16, gempa susulan 17.58, esoknya gempa di Jambi jam 8.52.

Cuba lihat Al-Qur’an!”. Bandingkan nombor-nombor yang tertera,adakah kebetulan atau sengaja di rancang oleh Allah.

Gempa di Pertama,jam 17.16
17.16 (QS. Al Israa’ ayat 16): “Dan jika Kami hendak membinasakan suatu negeri, maka Kami perintahkan kepada orang-orang yang hidup mewah di negeri itu (supaya mentaati Allah) tetapi mereka melakukan kedurhakaan dalam negeri itu, maka sudah sepantasnya berlaku terhadapnya perkataan (ketentuan Kami), kemudian Kami hancurkan negeri itu sehancur-hancurnya.”

-Surah Al-Isra' adalah surah ke 17 dan ayat ini adalah ayat ke 16 dalam surah Al-Isra'-

gempa susulan 17.58
17.58 (QS. Al Israa’ ayat 58): “Tak ada suatu negeri pun (yang durhaka penduduknya), melainkan Kami membinasakannya sebelum hari kiamat atau Kami azab (penduduknya) dengan azab yang sangat keras. Yang demikian itu telah tertulis di dalam kitab (Lauh Mahfuz).”


Esoknya gempa di Jambi jam 8.52
8.52 (QS. Al Anfaal: 52): (Keadaan mereka) serupa dengan keadaan Fir’aun dan pengikut-pengikutnya serta orang-orang sebelumnya. Mereka mengingkari ayat-ayat Allah, maka Allah menyiksa mereka disebabkan disebabkan dosa-dosanya. Sesungguhnya Allah Maha Kuat lagi Amat Keras siksaan-Nya.”
Al-Anfaal adalah surah ke 8 dan ini ayat ke 52

Tiga ayat Allah Swt di atas, yang ditunjukkan tepat dalam waktu kejadian tiga gempa kemarin di Sumatera, berbicara mengenai azab Allah berupa kehancuran dan kematian, dan kaitannya dengan hidup bermewah-mewah dan kedurhakaan, dan juga dengan keadaan Fir’aun dan pengikut-pengikutnya. Ini tentu sangat menarik.

1 comment:

  1. ak br baca email psl ni smlm..
    n pg td buka Quran..

    ReplyDelete